Platvoeten op een glimmende vloer

Alles wat je moet weten over platvoeten

Platvoeten kunnen een bron van ongemak en pijn zijn voor velen. Bij Cuggel begrijpen we de zorgen en vragen die gepaard gaan met dit veelvoorkomende voetprobleem. In dit artikel gaan we dieper in op platvoeten, inclusief oorzaken, symptomen, behandelingsopties en preventieve maatregelen. Ons doel is om jou volledig te informeren, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen over uw voetgezondheid.

Wat Zijn Platvoeten?

Platvoeten, ook bekend als pes planus, is een voetconditie waarbij het voetbooggebied volledig of gedeeltelijk is ingestort. Dit kan resulteren in een voet die de grond volledig raakt bij elke stap. Er zijn twee hoofdtypen platvoeten: flexibele platvoeten en rigide platvoeten. Zo'n 26% van alle mensen heeft last (gehad) van platvoeten volgens deze studie, met name bij kinderen is dit getal hoger i.v.m. de nog niet ontwikkelde spieren. Van alle volwassenen hebben zo'n 10% van alle mensen last van platvoeten, zegt Dijklander.

Oorzaken van Platvoeten

De oorzaken van platvoeten kunnen variëren en omvatten genetische aanleg, verzwakte spieren en banden in de voet, letsel aan de voet of enkel, overmatige belasting van de voeten, en bepaalde medische aandoeningen zoals artritis.

Symptomen en Ongemakken

Mensen met platvoeten kunnen verschillende symptomen ervaren, waaronder pijn in de voetboog, enkel en zelfs knieën en heupen. Vermoeidheid en zwelling kunnen ook voorkomen na langdurig staan of lopen.

Diagnose en Behandeling platvoet volwassenen

Een professionele diagnose is essentieel voor het ontwikkelen van een passend behandelplan. Bij Cuggel raden we aan om een podotherapeut of orthopedisch specialist te raadplegen voor een grondige evaluatie. De behandeling kan variëren van het dragen van speciale steunzolen, orthopedische schoenen tot het doen van specifieke voetoefeningen om spieren te versterken. Speciale steunzolen zijn ook bij ons te verkrijgen, klik op de onderstaande afbeelding voormeer informatie.

Je kan ook kiezen voor de one-size-fits-all middenvoetskussentjes, klik hier om deze te bekijken.

Preventie van Platvoeten

Hoewel niet alle gevallen van platvoeten kunnen worden voorkomen, zijn er stappen die u kunt nemen om het risico te verminderen. Het handhaven van een gezond lichaamsgewicht, het kiezen van schoenen met goede ondersteuning en het vermijden van overmatige belasting van de voeten zijn allemaal belangrijke preventieve maatregelen.

Diagram: Platvoet oefeningen voor Sterkere Voetspieren

Diagram met oefeningen die helpen bij de klachten van platvoeten

Tenen krullen: Plaats een handdoek onder je voeten en trek deze naar je toe door puur je tenen te gebruiken. (klik op deze link voor een handleiding)
Handdoek grijpen: Grijp een handdoek met je voet en laat deze vervolgens vallen
Hiellifts: Ga op je tenen staan en laat vervolgens je lichaam weer zakken. Doe dit gecontroleerd.

Besluit

Bij Cuggel begrijpen we de impact van platvoeten op uw algehele welzijn. Ons doel is om jou te voorzien van nauwkeurige informatie en praktische adviezen om u te helpen de beste beslissingen te nemen voor uw voetgezondheid.

Onthoud dat deze pagina als doel heeft om informatie te geven over platvoeten en geen vervanging is voor medisch advies.

Regresar al blog