Wortelchakra meditatie

Voetpijn en het Wortel Chakra; Wat Vertellen Onze Voeten Ons?

Onze voeten zijn onze trouwe metgezellen die ons door het leven dragen. Ze dragen ons gewicht, helpen ons balans te vinden en stellen ons in staat om vooruit te bewegen in ons leven. Maar wanneer we obstakels tegenkomen, lijken onze voeten vaak de eerste te zijn die het weten. Wat is de spirituele betekenis van voetpijn en wat proberen onze voeten ons te vertellen?

Verschillende soorten voetpijn kunnen ons even doen stilstaan. Van hallux valgus (bunion) en fasciitis plantaris tot gestoten tenen. Waarom uiten onze voeten zich op deze manier? Wat willen ze ons duidelijk maken?

Deze Voeten Vertellen Een Verhaal

Wanneer er mysterieuze pijn in ons lichaam optreedt, is het nuttig om te overdenken wat dat specifieke deel van ons lichaam voor ons betekent. Onze voeten zijn ons middel om vooruit te komen in het leven. Ze symboliseren letterlijk en figuurlijk het nemen van stappen in een bepaalde richting. Misschien is het tijd om jezelf af te vragen welke koers jouw leven op dit moment neemt. Waar ga je naartoe - of juist niet naartoe? Gaan bepaalde dingen te snel? Is er iets aan het veranderen in jouw leven wat niet goed aanvoelt?

Als dit het geval is, kun je overwegen om een stapje terug te doen. Is er een manier om de veranderingen die niet goed aanvoelen te vertragen? Als dat niet mogelijk is, kan het belangrijk zijn om even pas op de plaats te maken en emoties zoals verdriet of boosheid over ongewenste veranderingen te verwerken.

De Spirituele Betekenis van Voetpijn Plantar fasciitis is een veelvoorkomende aandoening die plotseling kan opduiken. Het komt vaker voor bij hardlopers en mensen die veel staan of lopen tijdens hun werk. Het betekent dat de plantaire fascia, het bindweefsel dat het lichaam ondersteunt tijdens beweging en stilstand, overbelast of uitgerekt is geraakt. Symbolisch gezien duidt dit op het falen van het ondersteuningssysteem van het lichaam.

We kunnen onszelf de volgende vragen stellen:

 • Voel ik me gesteund in mijn keuzes - of juist niet?
 • Vraag ik te veel van mezelf of duw ik mezelf vooruit terwijl ik er eigenlijk nog niet klaar voor ben?
 • Voel ik de last van de wereld op mijn schouders? Heb ik te veel verantwoordelijkheid op me genomen?

Voor sommigen kunnen orthopedische inlegzolen (voorgeschreven schoeninzetten) helpen bij het verlichten van plantar fasciitis, omdat ze de nodige ondersteuning bieden om het weefsel te laten genezen. Voor anderen kan het ook nuttig zijn om de rest van de voet te stretchen, de tenen en kuiten te openen, zodat het gestreste lichaamsdeel elders in het lichaam ruimte en ondersteuning kan krijgen. Alles staat met elkaar in verband, ook op een meer logische manier. Zie bijvoorbeeld ons artikel over hoe de menopauze bijdraagt aan voetpijn.

Auw!

Het stoten van je tenen is een veelvoorkomend ongemak dat altijd verrassend pijnlijk is. Maar soms kun je jarenlang zonder problemen leven en ineens gebeurt het steeds vaker. Dit kan een indicatie zijn dat er spirituele obstakels in jouw weg zijn die je tegenkomt. In de Hindoe-mythologie wordt Ganesh, de god met een olifantenhoofd, vereerd als de verwijderaar van obstakels - maar hij is meestal ook degene die het obstakel in de eerste plaats heeft geplaatst. Mythologie vraagt ons altijd om naar onszelf te kijken: Hoe creëren we onze eigen obstakels? Hier kun je jezelf de volgende vragen stellen:

 • Waar wil ik naartoe?
 • Welke obstakels staan er in mijn weg?
 • Welke van deze obstakels heb ik zelf gecreëerd?
 • Hoe kan ik deze obstakels verwijderen - en wil ik dat ook?

Man op reis, symbool voor waar gaan we heen?

Voetpijn en het Chakra van de Wortel

Volgens chakra-theorie maken de voeten deel uit van het Muladhara-chakra, het chakra van de wortel. Het chakra zelf bevindt zich bij het perineum en het bekkengebied, maar het strekt zich uit door de benen en vooral naar de onderkant van de voeten. De voeten vertegenwoordigen ons eerste contact met de aarde, en dit element heeft te maken met thuis, veiligheid, zekerheid en financiële zorgen. Wanneer er iets uit balans is met ons wortelchakra, voelen we ons vaak onveilig op een bepaald niveau.

Voetpijn kan aangeven dat we niet voldoende verbonden zijn met het element aarde. We hebben aarding nodig en misschien wat tijd in de natuur. Hier zijn enkele vragen die we kunnen stellen met betrekking tot het wortelchakra:

 • Wanneer was de laatste keer dat ik me verbonden voelde met de natuur?
 • Voel ik me veilig in mijn lichaam?
 • Voel ik me veilig thuis?
 • Is mijn huis een comfortabele en gastvrije plek voor mij?
 • Heb ik genoeg geld om me veilig te voelen in mijn leven?
 • Heb ik genoeg voedzaam voedsel gegeten in een veilige omgeving?

Praktische tip:

Vaak is er sprake van een wisselwerking tussen spiritualiteit en de praktische wereld. Goed voor jezelf zorgen speelt een belangrijke rol om het maximale uit jouw spiritualiteit te halen. Wat betreft voetpijn zou je kunnen overwegen om eens naar orthopedische compressiesokken te kijken. Klik op onderstaande afbeelding en ervaar pijnverlichting waardoor je weer kan lopen op wolkjes.

Tussen Je Tenen

Als iets uit balans voelt, zijn er een paar dingen die kunnen helpen. Je blote voeten in de aarde, zand of gras zetten kan een krachtige manier zijn om het wortelchakra op te laden. Het eten van voedzaam voedsel in een ontspannen omgeving kan een uitstekende grondingspraktijk zijn. We kunnen niet altijd onze woon- of financiële omstandigheden controleren, maar we kunnen een voorbeeld nemen van onze voeten en deze gebieden van ons leven aandacht geven.

Over het algemeen vragen onze voeten ons om even te vertragen en de koers die we volgen te evalueren. De spirituele betekenis van voetpijn heeft dus te maken met onze levensweg en wat deze nog meer inhoudt. Wanneer we

Regresar al blog